Hallo Henk, aangenaam!

Vandaag was de inspiratiedag van Europees Instituut waar ik de opleiding Coach Practitioner volg. Het was zaterdag, koud, heel koud. Ik had op zich geen moeite met het vroeg opstaan, maar wel met de temperatuur. In het donker rende ik naar de auto en startte de motor en go! Ik moest er extra vroeg zijn. Naast de inspiratiedag wilde ik ook bij de introductie van de Master Coach zijn. Het is nu december, en voor je het weet is het al mei. Dan wil ik eigenlijk de keuze al kunnen maken of ik me zal aanmelden voor de Master Coach. ‘Je bent een goede studente en wil niet wachten tot de volgende introductiedag. Op tijd de keuze maken is goed.’ zegt de stem in mijn hoofd.

Na een uur en een kwartier introductie wist ik al dat ik na het eerst jaar in september zou doorgaan naar het tweede jaar. ‘Heel goed!’ begint de stem weer in mijn hoofd te piepen, ‘Je bent lekker op tijd. Goed bezig!’ Ik had zoiets van: ja ja, ik weet het. Je hoeft me niet telkens dit soort dingen te vertellen. Mopperend in mijn hoofd liep ik naar de collegezaal.

Van tevoren had ik een artikel over het onderwerp ACT gelezen en vond het best interessant, maar echt verwachting had ik niet. Het komt misschien door dat ik een beetje college-, training- en reflectiemoe ben. Ik laat me lekker verrassen. Toen ik om 15:30 de zaal uit liep, was ik echt verrast! Dat een college op zo’n luchtige manier ook kan! Ik weet al niet meer hoe vaak ik gelachen heb, terwijl we met best serieuze onderwerpen bezig waren. Wat dit college nog waardevoller maakt is dat ik Henk heb leren kennen! Ik zeg: hallo Henk, aangenaam!

Wie is Henk? Henk is mijn verstand/gedachte. Hij praat graag in mijn hoofd, vertelt allerlei dingen die ik moet of juist niet moet doen. Hij woont al zo lang in mij dat hij een deel van mij is geworden. En soms denk ik dat ik Henk ben. Wat zegt hij dan? Nou, hij roept best veel dingen, maar er zijn een paar dingen waar hij heel graag over praat.

1) Sofie, als je ergens mee begint, moet je het ook afmaken.

2) Sofie, je moet dingen serieus nemen hé!

3) Sofie, je bent een goede studente, onthoud dit!

4) Sofie, je werkt hard en het is goed voor jou.

5) Sofie, je hebt meer opleidingen en trainingen nodig om steeds beter te worden.

6) Sofie, je moet minstens 3 keer per week gaan sporten en het liefst 4 keer. Anders ben je niet gezond bezig.

7) Sofie, je moet gezond eten. Anders kom je aan en word je dik.

8) Sofie, thuis moet het allemaal netjes blijven. Je gaat minstens 1 keer per week stofzuigen.

9) Sofie, je bent een ideale schoondochter.

10) Sofie, je kan alles alleen aan en je hebt de ander niet nodig.

11) Sofie … 12) Sofie … 13) Sofie…

Zo praat Henk de hele tijd door in mijn hoofd. Meestal ga ik de discussie niet eens aan en ik volg braaf wat Henk zegt. Soms raak ik geïrriteerd, dan begint hij weer te zeggen: je mag je niet rot voelen en moet gelukkig zijn. Als jij niet gelukkig bent, hoe kun je de ander gelukkig maken? (De core business van mijn bedrijf gaat om werkgeluk).

Voor vandaag wist ik niet eens dat Henk bestond. Dat stemmetje ken ik wel, maar ik dacht dat het ik degene was die de hele tijd praatte en geloofde dat ik alle bovenstaande dingen wilde. Daarom neem ik dingen altijd serieus. Mijn werk, mijn studie, de relatie, mijn schoonfamilie… deze houding heeft me best ver gebracht, maar het is af en toe ook best vermoeiend. Ik was en ben nog steeds een goede studente. Ik maak alles netjes op tijd af en ben alleen maar bezig met het idee ‘hoe ik nog beter kan worden’. Het is nooit goed genoeg. Ik let goed op wat ik eet. Als ik een stukje taart of een portie frietjes eet, denk ik etend al aan dat ik morgen iets minder ga eten of gezonder ga eten om vandaag te compenseren. Ik houd van sporten, maar heb ook weleens geen zin. Van Henk (ik dacht van mezelf) moet ik toch gaan, ook al trek ik tijdens de les al niet meer. Als mijn man zijn kleding niet op tijd opruimt, dan ga ik, oh nee, dan gaat Henk zich eraan ergeren. Ik wil een leuke schoondochter zijn, maar wat ironisch is dat mijn schoonmoeder me niet eens wil zien. Ik probeer alles alleen te doen en het lukt me ook allemaal zo goed. Dus blijf ik maar doorgaan totdat ik tijdens een familieopstelling opeens ging janken omdat er werd gezegd dat je niet alleen bent…

MIJN GOD!!! Wat zou Henk blij met mij zijn!! Ik zie het ook gebeuren dat hij mij schouderklopjes geeft en zegt: goed gedaan, Sofie!

Het is ook niet zo dat Henk me alleen maar zit te manipuleren en helemaal geen bijdrage heeft geleverd. Zonder Henk heb ik misschien veel dingen ook niet bereikt. Henk is perfectionistisch, gedreven, ambitieus en soms ook best leuk, zolang ik Henk als Henk kan zien, zolang we met elkaar kunnen praten, zolang ik Sofie blijf en weet wat Sofie eigenlijk wil en zolang ik Henk niet te serieus ga nemen, dan is het prima.

Dus ik zeg: hallo Henk, leuk om met jou kennis te maken! Aangenaam!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download de gratis videoserie

De 9 geheimen die succesvolle HR professionals weten waardoor de voorkomen dat medewerkers niet betrokken zijn bij initiatieven voor werkgeluk

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly