Doe wat je echt leuk vindt: hoe maak je een carrièreswitch zonder last van onzekerheid en met 100% vertrouwen?

Weer die opmerking… deze keer zette het me wel aan het denken.

Laatst hoorde ik in een gesprek weer zo’n opmerking: ‘Sofie, jij kan natuurlijk makkelijk de keuze maken om voor jezelf te beginnen. Je hebt 2 huizen, een mooi bedrag op je bankrekening. Je hebt geen geldzorg.’

In de afgelopen jaren heb ik deze opmerking zo vaak gehoord, dat ik op een gegeven moment geen zin meer heb om hier verder over te discussiëren: ja mensen, weet je hoe hard ik hiervoor heb gewerkt?! Voor zo’n grote keuze is er meer dan een financiële buffer nodig. Je wilt ook het vertrouwde gevoel hebben dat het echt goed gaat komen, als je deze stap zet. Ik noem het mentale buffer.

Toen ik onlangs deze opmerking weer hoorde, dacht ik: een carrièreswitch maak je niet zomaar. Elke keer denk ik er wel goed over na, maar op het moment dat ik de keuze maak, voel ik altijd veel zekerheid en heb ik ook 100% vertrouwen dat het goed gaat komen, ook al weet ik nog niet wat er gaat gebeuren. Ik kan ook net zo goed falen, alles kwijtraken… Op een van de andere manier ben ik daar nooit bang voor geweest. Hoe komt dat? Vandaar deze zelfreflectie die waarschijnlijk ook een inspiratie voor jou kan zijn.

Een enorme noodzaak of een groot verlangen

Urgentie is een van dé voorwaarden dat je überhaupt een spannende keuze wil en kan maken voor je carrière, zoals een carrièreswitch, en dat je daarna ook stevig achter je keuze kan staan.

Keer op keer heb ik mijn mooie banen ‘naakt’ opgezegd, dat wil zeggen dat ik op dat moment nog niets anders had of dat ik nog niet wist hoe ik dingen precies zou oppakken. Als ik terug naar deze omstandigheden kijk, het is of ik in de noodsituatie zat, in de zin van ‘als ik daar blijf, beland ik of in een burn-out of in een bore-out’. Ik was diep ongelukkig. De pijn was veel groter dat de angst voor allerlei onzekerheid en onwetendheid. Simpel gezegd: het kan me niet meer schelen wat er hierna gaat gebeuren, als ik uit de huidige situatie kan, voelt het al als een enorme verlossing.

De andere situatie was dat ik een groot verlangen had. Als het verlangen niet vervuld zou worden, voelde het voor mij als het verlies van een groot deel van mezelf. Klinkt het dramatisch? Misschien, maar zo voelde het voor mij echt. Ik denk dat alleen mensen die deze situatie hebben meegemaakt of midden in zo’n situatie zitten zich kunnen voorstellen.

Voor de buitenwereld had ik al een mooi leven: hoogopgeleid, een mooie baan, 2 prachtige huizen, leuke mensen om me heen… Vanbinnen voelde ik een gemis: ik wist dat ik veel meer kon dan wat ik op dat moment deed. Ik voelde me gevangen, wilde dingen doen die met mijn niveau matchen, en verlangde ook naar meer vrijheid.

Het is anders dan dat ik een mooie tas wil kopen (wat ik ook leuk vind, hehe). Nee, het komt vanbinnen, het is een soort kracht, energie en emoties die naar buiten moet. Als het niet gebeurt, zal ik doodongelukkig zijn. Bijvoorbeeld mijn opzegging bij ABN. Ik had al een supergave opdracht, maakte een mooie omzet, en had een stevige expertpositie, maar het was niet genoeg. De leegte voelde ik vanbinnen. Ik verlangde naar meer rust, vrijheid en autonomie.

De laatste situatie is een combinatie van situatie 1 en 2. Je ervaart pijn en je verlangt ook ergens naar. Als het zo is, is de kans groot dat je nog sneller de keuze kan maken.

In het korte, de urgentie moet dus groot genoeg zijn, anders is een spannende keuze zoals een carrièreswitch nogal lastig. Het zal ook moeilijk zijn 100% gemotiveerd te blijven en om 100% voor je keuze te gaan en eraan te werken. Dan is het meer ‘ik doe maar wat’, en na een jaar zit je nog steeds in de oude, comfortabele situatie.

Waar ben ik bang voor? Waar ben jij bang voor?

In de ogen van de ander lijkt dat ik elke keer zo stoer mijn baan opzeg en een nieuw begin maak, dat het zo makkelijk is en dat ik binnen een korte periode zomaar een grote of zelfs radicale keuze maak. Nee, ik kan je zeggen dat het absoluut niet waar is. Ik ben al een tijd intensief bezig met mijn persoonlijke ontwikkeling, ondanks dit feit heeft het me toch een half jaar gekost om de keuze te kunnen maken: mijn opdracht bij ABN definitief beëindigen. En dat ook nog eens met behulp van mijn coach.

Meestal voel ik mijn keuze al aankomen door bijvoorbeeld het verveelde gevoel, het gezeur ‘ik heb geen zin om naar het werk te gaan’ terwijl ik een workaholic ben, wrijvingen van binnen omdat ik dingen moest doen die eigenlijk tegen mijn normen en waarden waren, of die ik niet ethisch vond, verlangen naar nog meer vrijheid, nog meer vervulling, noem het naar op. Dit is dus de kiem van de grote en spannende keuze die ik later zal maken. In deze fase ben ik me ook heel erg bewust van het feit dat ik wat ik op dat moment heb nog niet helemaal kan loslaten en dat er bepaalde angst is.

Waar ben ik bang voor? Ik ben bang voor de financiële onzekerheid, het verlies van een stabiel leven, het verlies van een mooie status vanwege nee zeggen tegen een prestigieuze klant, het gezichtsverlies als het me straks niet lukt om mijn droom te realiseren…

Het voordeel is dat ik vrij zelfbewust ben en weet heel goed waar ik bang voor ben. Het bespaart me heel veel tijd om onderzoek te doen. Dit komt door dat ik al heel wat tijd heb gespendeerd aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik ken mezelf goed genoeg en durf ook eerlijk naar mezelf te zijn. Dat confronterende gevoel is er al niet meer.

Mijn uitdaging ligt dus aan hoe en waarom. Hoe kan ik met deze angst omgaan? Waar komen ze vandaan? Waarom ben ik bang voor bepaalde dingen? Als de waarom helder is, wordt het ook makkelijker om bij de hoe te komen, omdat het jou een grote opluchting kan geven. Heel vaak zijn dingen ons overkomen. Het is niet jouw schuld dat je bepaalde gedachten of angst hebt. Omdat we ons daar niet bewust van zijn, zouden we ons kunnen schamen voor bepaalde angst, zoals waarom vind ik de financiële zekerheid zo belangrijk? Het klinkt alsof ik gek op geld ben.

Dankzij vele coachingsessies ben ik langzamerhand achter de waarom gekomen en daarna ook hoe. Bij mij duurde 6 maanden voor de casus bij ABN. Het resultaat is dat ik met een gerust hart het vertrouwde heb kunnen loslaten en met veel vertrouwen de stap heb gezet naar een onbekende nieuwe wereld. Het blijft spannend, maar meer positieve spanning, waardoor je stappen kan zetten met enorme zin en nieuwsgierigheid.

Als jij toevallig ook in deze fase zit, dan is de vraag aan jou: waar ben jij bang voor? Hoe kom je daarachter?

Kiezen met zekerheid

Ik ben weleens impulsief, maar als ik een grote keuze zal maken, bijvoorbeeld mijn baan opzeggen en met iets nieuws beginnen, kijk ik elke keer naar de zekerheid die ik nodig heb: heb ik nog genoeg geld voor bijv. komende 6 maanden? Wat is het ergst dat er kan gebeuren als het me niet lukt wat ik wil doen? Wat voor opties heb ik? … Ik kijk liever naar de mogelijkheden dan naar problemen, en wat ik nodig heb.

Vaak hoor ik mensen zeggen: geld maakt je niet gelukkig. Misschien is het waar, maar ik vind geld wel belangrijk. Het geeft je vrijheid en ruimte om dingen te doen die je belangrijk vindt. Het helpt jou om te groeien zodat je in jezelf en in je carrière durft te investeren, het zorgt ervoor dat je niet het idee hebt dat je morgen helemaal niets meer zal hebben voor je boodschappen, en dat je heel voorzichtig moet zijn qua keuzes maken. Vooral voor ambitieuze mensen is het hebben van geld wel handig.

Ik ben opgegroeid met overvloed. Mijn ouders zorgden ervoor dat ik een mooi leven kreeg. Ik kreeg alles wat ik wilde. Van hen heb ik ook geleerd dat het altijd fijn is om een buffer te hebben, gewoon voor de zekerheid. Als iets gebeurt, heb je nog een vangnet voor jezelf.

Daarnaast heb ik door hun hard werken geleerd: als je een goed leven wil, kun je 2 dingen doen: een is dat je rijke ouders hebt die toevallig al dat geld en al die aandacht aan jou willen geven; het tweede is dat je zelf een leven kan creëren dat je fijn vindt.

Mijn ouders hebben geen rijke ouders en hebben met hun eigen kracht een bloeiende apotheek opgebouwd. Voor hen was keuze 1 onmogelijk, voor mij wel, maar ik heb toch voor situatie 2 gekozen, ook al had ik een vele snellere en makkelijkere route kunnen kiezen om naar een comfortabel leven te gaan. Ik hoefde alleen wat mijn ouders geven te accepteren. Maar van comfortabel word ik niet gelukkig. Ik heb avontuur en uitdagingen nodig.

Nu ik een volwassen vrouw ben, zorg ik er zelf voor dat ik krijg wat ik wil. Ik wil bijvoorbeeld dit jaar helemaal zelfstandig gaan ondernemen, dus geen interimwerk meer. Stel je voor, als ik helemaal geen buffer had, was het me echt niet gelukt. Plus ik wil met de beste business coaches werken, omdat ik weet dat het me veel meer tijd gaat kosten als ik zelf alles ga uitvogelen. Dus kosten business coaching, werk uitbesteden zoals website, en mijn dagelijkse leven een hoop geld. Dan heb ik het echt over een hoop geld.

Toch kan ik, na een paar sessies met mijn life coach, met een gerust hart aan mijn droom, een coachingspraktijk beginnen. Ik heb een stevige buffer, alleen was ik mezelf daar niet bewust van. Daardoor kan ik nu experimenteren en kijken voor wie ik in dienst wil zijn. 

Hoe de buffer eruitziet is afhankelijk van wat je nodig hebt om je zeker te voelen. In mijn geval speelt geld een belangrijke rol. Het geeft met ruimte en opluchting, zodat ik niet het idee heb dat ik meteen zo veel mogelijk geld moet verdienen, wat me ontzettend veel druk zal geven en mijn creativiteit gaat doden.

Naast geld heb ik ook het gevoel nodig dat ik echt goed in mijn vak ben en dat ik mezelf als expert ga zien. Dit geeft me zelfvertrouwen dat ik allerlei ingewikkelde vraagstukken kan behandelen. In de sessies die ik heb gehad ben ik mezelf steeds meer als expert gaan zien en ook waar ik echt goed in ben en in welk thema ik expert ben, enzovoort.

Iedereen is anders en heeft andere zekerheid nodig. Het is moeite waard om te kijken wat voor buffer jij nodig hebt om te kunnen kiezen met zekerheid, dat jij 100% weet en voelt dat het zeker goed gaat komen. Het kan geld zijn, het kan ook bijv. zelfvertrouwen zijn. Beide is te realiseren als je met mij in gesprek durft te gaan.

Een paar thema’s kom je hoogstwaarschijnlijk tegen als je ook in zo’n spannende situatie zit, bijv. het conflict tussen je hoofd (verstand, gedachten) en je gevoel, acceptatie, eenzaamheid, persoonlijk leiderschap, overleven versus leven, omgaan met de kritiek van de buitenwereld, angst, grens bewaken en aangeven, empathie versus compassie, en rust nemen i.p.v. 24/7 bezig zijn. Door te ontdekken wat jou tegenhoudt om 100% voor je droom te gaan kom je ook snel achter wie je echt bent. Een hele mooie ontdekkingsreis waar je de rest van je leven kan profileren.

Heb jij een spannende keuze te maken, maar je durft er nog niet 100% voor te gaan? Boek een gratis doorbreekgesprek met mij. Wie weet kan ik jou helpen om jouw zekerheid te vinden. Dit brengt jou sowieso dichterbij je droom. Durf jij het gesprek met mij aan te gaan?

Druk dan op de knop hieronder, dan kun je eenvoudig een dag en tijd uitzoeken die voor jou goed komt. Ik spreek je snel!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download de gratis videoserie

De 9 geheimen die succesvolle HR professionals weten waardoor de voorkomen dat medewerkers niet betrokken zijn bij initiatieven voor werkgeluk

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly