Coaches zijn natuurtalenten voor verkoop!

A: ‘Ik vind het moeilijk om contact op te nemen met mijn oude klanten.’

Ik: ‘Hoe komt dat?’

A: ‘Ik ben bang dat ze denken dat ik iets van ze wil.’

Wat A wil zeggen is dat hij/zij bang is dat hij/zij pusherig overkomt en dat de ander denkt dat hij/zij iets wil aansmeren.

Zo dacht ik ook. Totdat ik doorhad dat een verkoopgesprek eigenlijk vergelijkbaar was met een coachgesprek. Toen was ik zo blij en opgelucht, omdat dit is wat ik dagelijks doe.

Een goed verkoopgesprek voelt totaal niet als verkoop. Je bent super aanwezig in het gesprek, blijft jezelf, luistert goed naar de ander, stelt vragen en vraagt door. Je gaat samen met je gesprekspartner onderzoeken waar hij/zij nu staat, waar hij/zij naartoe wil, wat er in de weg staat, welke stappen er nodig zijn én of jij eventueel hem/haar verder kan en wil helpen.

Als je een coach bent, klinkt dit proces bekend voor jou? Lijkt het niet op een intake? Je bent je gesprekspartner aan het helpen om het overzicht helder te maken, zodat hij/zij een goede keuze kan maken voor volgende stappen.

Een goed verkoopgesprek is dus het begin van een transformatie. Of deze transformatie door jou of door iemand anders wordt begeleid, dat is een ander verhaal. Als coach ben je betrokken bij je cliënt, maar je bent niet 100% verantwoordelijk voor zijn/haar resultaten. Hij/zij moet ook eigen verantwoordelijkheid nemen.

In een verkoopgesprek is het precies hetzelfde. Je hebt betrokken bij je gesprekspartner, maar bent onthecht aan de uitkomst. Alleen zo kun je er 100% zijn voor de ander, in plaats van bezig zijn met jezelf of het gewenste resultaat voor jezelf.

Het kan zijn dat je de ander echt heel goed kan helpen en dat er een sterke klik is. En het kan ook net zo goed zijn dat jijzelf niet verkocht bent op hem/haar. Als het het eerste geval is en je geen aanbod doet, houd je eigenlijk de ander een mooie transformatie tegen, toch?

Jouw coachpraktijk naar de next level? Boek een gratis kennismakingsgesprek met mij. Ik kan jou binnen 1 uur vertellen waarom jouw praktijk niet loopt zoals jij wilt.

Stuur een email naar sofie@buildyourhappiness.nl en ontdek de stagnatie in jouw praktijk!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download de gratis videoserie

De 9 geheimen die succesvolle HR professionals weten waardoor de voorkomen dat medewerkers niet betrokken zijn bij initiatieven voor werkgeluk

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly