Betere secks door werkgeluk?!

Ja, je leest de titel goed. Ik wil niet geheimzinnig doen. En ik ga het over seks en werkgeluk hebben. Back to basic.

Herken jij dit? Als je veel stress ervaart, dan heb je minder of helemaal geen zin in seks. Als het langer duurt, ga je je afvragen: hoe komt dat? Wat is er mis met mij? Ik vind het zo sneu voor mijn partner. Je begint zelfs aan jezelf te twijfelen en krijgt een negatief zelfbeeld.

Je vindt het moeilijk om dit te bespreken met een ander, omdat dit toch min of meer een taboe blijft. Weet dat je niet de enige bent die hiermee zit. Ik denk dat er heel veel mensen die dit probleem kennen. Alleen is het niet altijd gemakkelijk om het in het publiek erover te hebben.

En? Herkenning hierin? Ja, ik wel.

Een week geleden was ik heel erg gestrest door mijn werk. Toen had ik totaal geen zin in intimiteit. Zelfs een kleine aanraking voelde als een prikkel. Geen fijne prikkel. Een soort prikkel die je kan irriteren. Laten staan seks. Ik voelde me rot omdat ik gestrest was. Tegelijkertijd vond ik ook vervelend voor mijn vriend. Dubbele pijn.

Het ironische is: hoe langer al die gedachten bij jou blijven sudderen, hoe minder zin je in seks gaat krijgen. Het piekeren en alle gedachten eromheen maken de situatie alleen maar erger.

Met andere woorden: je hebt al stress door bijvoorbeeld je werk, maar door het piekeren krijg je nog meer stress. Heel waarschijnlijk wil je de nare gedachten en gevoelens niet ervaren, dus probeer je ze te verstoppen of te vermijden door de tijdlijn op je telefoon te scrollen, zodat je er niet aan hoeft te denken. In het echt blijft het probleem daar en is nog steeds niet opgelost.

Stel je voor, je houdt een schop vast en gaat een gat graven. Beide handen van jou houden de schop vast. Je blijft graven en stopt je hoofd in het zand. Omdat je hoofd in het gat is, zie je nu de ellende op de grond even niet meer. Denk je dat de ellende zomaar verdwijnt nu je hem niet meer ziet? Moet ik het antwoord nog geven? Nee toch? J

Stel je nog eens voor, als je de schop op de grond neerzet, dan heb je beide handen vrij, om dingen te omarmen en te doen die je echt belangrijk vindt. Hoe klinkt het dat?

Nou, even terug naar de stress en seks. Waarom hebben we geen zin in seks als we gestrest zijn? Mevrouw Sofie de Nerd gaat je even kort uitleggen. We nemen werkstress als voorbeeld.

De oorzaken van werkstress kunnen verschillend zijn. Het kan zijn dat je te veel hooi op je vork neemt, het kan ook zijn dat je gefrustreerd raakt door onduidelijke verwachtingen, of dat je energie lekt door een ‘vervelende’ collega. In ieder geval zijn er prikkels geweest waarvan je gestrest bent geraakt. Die prikkels sturen signalen naar je brein. Ons brein ziet de stress als gevaar. Je kan het vergelijken met een leeuw.

Als een leeuw voor je staat, dan denk je gewoon niet aan voortplanting. Je brein maakt stresshormonen cortisol aan om jou weer in de veiligheid te brengen, door 3 basis overlevingsacties: vluchten, vechten of bevriezen.

Echter, seks vraagt ontspanning en overgave. In gevaar (door ons brein gezien) kun je je niet ontspannen. Soms loopt ons brein ons gewoon te fokken, als je even niet oplet.

Het ligt niet aan jou. Dit mechanisme zit al zo lang in ons, dat het heel snel en makkelijk kan gebeuren.

Een heleboel dingen geschreven, wat ik wil zeggen zijn:

1) Je kan nog meer gestrest raken door te piekeren over het bestaande probleem.

2) Het is normaal dat je geen zin in seks hebt als je gestrest raakt. Je bent echt niet de enige die hiermee zit.

3) Loslaten (ik weet dat het makkelijk gezegd is dan gedaan) werkt veel beter dan controle uitoefenen.

Werkstress is een van de grootste killers voor werkgeluk. Dus als je plezier en voldoening ervaart in je werk, zit je lekkerder in je vel. Dan gaat je lichaam dopamine aanmaken i.p.v. cortisol. Daarvan voel je je lekker ontspannen. Weet je nog, met ontspanning en overgave krijg je meer zin in seks.

Zie je de link nu? Betere seks door werkgeluk.

Het is toch niet zo gek om aan je werkgeluk te werken? Ongeacht of er crisis is, je leven gaat door. Ook je seksleven. 😉

Kom je naar mijn webinar over werkgeluk? Op naar een beter seksleven.

Aanmelden via deze link: https://build-your-happiness.webinargeek.com/6-ingredienten  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download de gratis videoserie

De 9 geheimen die succesvolle HR professionals weten waardoor de voorkomen dat medewerkers niet betrokken zijn bij initiatieven voor werkgeluk

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly