5 geheimen voor de snelle groei van jezelf en van jouw bedrijf, part 2

Deel 1 gemist? Here you are: https://www.buildyourhappiness.nl/a5-geheimen-voor-de-snelle-groei-van-jezelf-en-van-jouw-bedrijf-part-1/ 

Geheim 3: ik kies voor de beste professionals met wie ik een klik heb

Dit is het vervolg van geheim 2. Als ik hulp ga inschakelen, kies ik voor de beste professionals die mij, mijn situatie en mijn verlangens echt kunnen begrijpen. Ze zijn zeker niet de goedkoopste, maar ze kunnen me wel superhoge waarden geven, zodat ik later nog hogere waarden terug kan krijgen in mijn werk of leven.

Ik werk samen met businesscoaches, life coach, websitebouwer, videoman, fotograaf, schrijfcoach, business medium etc.. En mijn lieve vriend helpt me met veel operationele dingen. Dankzij hen krijg ik een enorme boost in mijn bedrijf en mijn persoonlijke groei.

Toen mijn businesscoach me vroeg waarom ik met haar aan de slag wilde, was mijn antwoord: ‘Ik kan alles zelf uitvogelen, maar het gaat me veel tijd kosten. Jij weet al alles en bent een van de beste in jouw vak, dus kun je me helpen en daarmee bespaar ik tijd en moeite.’

Geheim 4: ik durf te investeren

Goedkoop is duurkoop. Als een opleidingsjunk durf ik inmiddels te zeggen dat het helemaal waar is. Ik houd van leren en vind het belangrijk om in mezelf te investeren, maar ik heb ook investeringen gedaan waarvan ik achteraf denk: ‘Hmmm, had ik beter niet kunnen doen.’ In dit soort gevallen gaat het meestal om goedkopere trainingen of kleine opleidingen waarmee je de transformatie niet grondig kan meemaken. Uiteindelijk moet je toch extra geld uitgeven om de zaak helemaal te kunnen begrijpen en uitvoeren.

Na al die jaren investeringen ben ik nu inmiddels gestopt met ‘hap snap’ trainingen, want ik weet dat ze niet genoeg gaan opleveren wat ik wil bereiken. Als ik naar al die kleine investeringen kijk, samen bij elkaar is het bedrag niet eens lager dan in een keer een grote investering doen. Het voelt goedkoper omdat ik ze niet in een keer heb uitgegeven.

Nu kies ik meestal voor high-end producten en diensten, zodat ik zeker weet dat ik daarmee mijn doelen kan bereiken en dat ik de investering straks terug kan verdienen.

Inmiddels heb ik ook gemerkt dat de kleine investeringen me niet genoeg pijn doen. Als ik in een keer een groot bedrag betaal of zelfs elke maand, dan ‘moet’ ik het. Het geeft me net een extra duwtje dat ik uit mijn comfortzone ga stappen en de wilde wereld in ga. De balans hierin is wel belangrijk, dat je niet zo ‘agressief’ gaat werken dat je jezelf helemaal in het werk kwijtraakt.

Een opmerking die ik vaak hoor is: ‘Sofie, jij kan al die investeringen doen omdat je genoeg geld hebt.’ Mag ik zeggen dat dit bullshit is? Als de pijn echt groot genoeg is en je iets hebt ontdekt wat je van de pijn kan bevrijden, geloof mij, jij gaat een manier vinden om dat wel te kunnen betalen. Gebeurt het niet? Dan is de pijn nog niet erg genoeg.

Geheim 5: ik heb mijn waarden helemaal helder en kan heel makkelijk nee zeggen

Veel mensen die met vragen naar mij komen vinden nee zeggen tegen een ander moeilijk. Het geldt ook voor mij 3 jaar geleden. Ik ben bang om de ander te kwetsen, te beledigen of kwijt te raken. Op mijn prioriteitenlijst stond ik helemaal onderin. Wat vind je echt belangrijk? Dat zijn je waarden. Die kun je ontdekken.

Waarden werkt als een kompas, en het geeft je richting en houdt je op koers. Met waarden kun jij bepalen welke richting je op wilt. Een simpel voorbeeld:

Ik houd eigenlijk niet echt van verjaardagen, en voelde me wel verplicht om elke keer aanwezig te zijn als ik uitgenodigd werd. Op mijn waardenlijst staat bijv. zelfzorg (tijd voor jezelf, alleen zijn) hoog, en als ik ja zeg tegen de verjaardagen, zeg ik eigenlijk nee tegen mijn waarden, wat ik belangrijk vind. Op korte termijn is er niets aan de hand, maar op lange termijn gaat het me veel kosten. Ik zal er echt niet gelukkig van worden. Verjaardagen is alleen een voorbeeld. Het kan ook een vergadering, een afspraak met een vriend(in) of een taak die niet bij jou hoort. Net als ik zei, als het een patroon is, is het meestal hardnekkig en komt zich overal voor.

Met een waardegerichte levensstijl kun je veel makkelijker nee zeggen tegen de dingen die je niet belangrijk vindt. Zonder last van angst, onzekerheid of piekeren. Het geldt ook voor de keuzes binnen mijn bedrijf: met wie ik wil samenwerken, in welk thema ik me wil specialiseren, hoe ik een verkoopgesprek voer ect., dankzij mijn waarden kan ik veel makkelijker keuzes maken die echt bij mij passen. Op die manier trek ik ook mijn favoriete klanten aan, mensen die me energie geven en die van mij energie krijgen.

Dit waren ze dan, mijn 5 geheimen om te groeien en om een luchtiger leven te leiden.

1. Wees een snelle beslisser, maar niet vanuit impuls

2. Schakel op tijd hulp in

3. Kies de juiste en beste professionals waar je een klik mee hebt

4. Durf in jezelf te investeren

5. Leef naar je waarden en zeg nee

Wil je ook zo’n luchtig leven?
Op woensdag 8 juli organiseer ik een nieuw webinar: In 7 stappen naar een luchtiger leven door minder ‘moeten’ en meer ‘mogen’ en ‘willen’. 

Aanmelden kan via deze link: https://build-your-happiness.webinargeek.com/luchtiger-leven  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download de gratis videoserie

De 9 geheimen die succesvolle HR professionals weten waardoor de voorkomen dat medewerkers niet betrokken zijn bij initiatieven voor werkgeluk

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly